Alte terapii pe care le folosim

Au scopul de a sprijini pacienții în îmbunătățirea stării emoționale și descoperirea resurselor și calităților personale.

Artterapie

Tehnicile și grupul de artterapie stimulează pacienții să se autodescopere și să își clarifice imaginea de sine, să își exploreze sentimentele într-o manieră relaxantă și creativă și să se accepte pe sine și pe ceilalți. De asemenea, artterapia reduce nivelul de stres și anxietatea, și ajută la ieșirea din minte, din gândurile deseori dominatoare. Pacientul are ocazia să discute cu terapeutul său rezultatul exercițiilor de artterapie și să fie însoțit în găsirea de resurse personale.

Meloterapie

Meloterapia este o formă de psihoterapie care utilizează muzica pentru a îmbunătăți starea fizică și mentală a pacienților. În cadrul tratamentului dependențelor, meloterapia are rolul de stimulare senzorială asupra pacienților pentru a se concentra pe auz și stările fizice declanșate de muzică, cu efecte benefice asupra psihicului  – relaxare, exprimarea emoțiilor și sentimentelor într-o manieră non-verbală, întoarcerea spre sine.

Mindfulness și meditație

Tehnicile de mindfulness și meditația, sub însoțirea unui terapeut, oferă pacienților prilejul de a găsi modalități de relaxare și reechilibrare.

Mindfulness se referă la o practică terapeutică în care alegem în mod conştient să trăim în prezent, să observăm gândurile şi emoţiile noastre fără să le analizăm şi să fim în contact cu corpul nostru pentru a obține astfel liniște și relaxare.

Meditația este o modalitate de mindfulness în care concentrarea pe respirație și conectarea la emoții sunt părți definitorii. Practicarea meditației ajută la tratarea stresului, anxietății, depresiei și comportamentelor compulsive. În dependențe, practicarea mindfulness-ului și meditației sprijină pacienții să fie martori ai sentimentelor și gândurilor lor și să se detașeze conștient din stările negative decât să recurgă la tendința de a evada și a se elibera prin consumul de alcool, drog, jocuri etc. De asemenea, meditația și exercițiile de mindfulness ajută pacienții cu dependență în recuperarea abilităților cognitive, precum atenția și memoria, deseori afectate.

 

Terapie prin mișcare și drumeții montane

În tratamentul rezidențial, terapia prin mișcare răspunde nevoii de activare comportamentală a pacientului cu dependență prin implicarea lui în sesiuni de mișcare indoor și outdoor și în parcurgerea unor trasee montane alături de terapeutul sportiv.

În misiunile montane, clienții împreună cu terapeuții lor parcurg trasee montane, pe care echipa terapeutică le-a testat în prealabil, care au o durată de câteva ore și necesită un efort fizic de nivel mediu.
Terapia prin mișcare ajută la ameliorarea stresului și la obținerea relaxării, la conectarea la propriile simțuri și la natură.