DEPENDENȚA DE TUTUN

DEPENDENȚA DE TUTUN

Multi oameni nu inteleg cum unii dintre semenii lor ajung sa fie dependenti de droguri. Pot crede ca celor dependenti le lipsesc principiile morale ori vointa si ca ar putea sa se opreasca doar alegand aceasta optiune. In realitate, adictia este o boala complexa si de cele mai multe ori este nevoie de ceva mai mult decat vointa puternica si buna intentie. Drogurile modifica chimia creierului astfel incat devine foarte dificil sa renunti la ele chiar daca iti doresti. Din fericire exista tratamente eficiente care-i pot ajuta pe ce-si doresc sa se recupereze si sa duca o viata departe de droguri.

Ce este dependenta de doguri?

Dependenta este o boala cronica caracterizata de cautarea si folosirea compulsiva a drogului, difcil de controlat, chiar daca are consecinte nefaste. Decizia initiala de a consuma droguri este voluntara pentru majoritatea oamenilor dar folosirea repetata duce la modificari in creier care pune la grea incercare autocontrolul si dorinta imperioasa de a consuma. Aceste modificari pot fi persistente de aceea adictia este considerata o boala cu rata mare de recadere – riscul de a consuma din nou droguri este foarte mare chiar si dupa ani de abstinenta. Se intampla sa apara alunecari si recaderi insa asta nu inseamna ca tratamentul nu functioneaza ci ca orice boala cronica tratamentul trebuie continuat si adaptat in functie de raspunsul si evolutia pacientului.

Majoritatea drogurilor afecteaza “circuitul de recompensa” al creierului invadand-l cu dopamina. Acest sistem de recompensa controleaza abilitatea corpului de a simti placere si motiveaza persoana sa repete comportamentul. Pe masura ce persoana continua sa consume droguri, creierul se adapteaza excesului de dopamina si raspunsul nu mai este la aceeasi intensitate. Astfel apare toleranta si cantitatea de drog consumata devine mai mare pentru a obtine  un efect mai puternic. In acelasi timp se obtine mai putina satisfactie din activitatile care alta data erau placute (activitati sociale, mancare,etc.). Folosirea indelungata produce modificari atat de puternice in creier incat afecteaza functionarea: invatarii,judecatii,luarea deciziilor, memoriei, comportamentului si adaptarea in situatii stresante. Desi isi dau seama de consecintele grave ale consumului de doguri, multi oameni continua sa-l foloseasca, aceasta fiind chiar esenta adictiei.

De ce unii omeni ajung dependenti si altii nu?

Un singur factor nu poate fi considerat factor determinant in adictie ci o combinatie de factori influenteaza adictia. Cu cat sunt mai multi factori de risc implicati cu atat creste probabilitatea de a consuma droguri si de a ajunge dependent. Mostenirea genetica, sexul, etnia, prezenta altor afectiuni psihice pot ridica riscul de a consuma si de ajunge dependent. Deasemenea, mediul in care se dezvolta persoana are o importanta majora in indreptarea catre comportamentele adictive. De la familie la grupul extins, statusul economic si in general calitatea vietii la dinamica de cuplu, stresul, abuzul fizic si emotional, expunerea prematura la droguri – toate acestea isi pun amprenta pe comportamentul persoanei. Factorii genetici si cei de mediu pot interactiona cu stadiile critice ale vietii si cresc riscul de dependenta. Chiar daca a lua droguri la orice varsta poate duce la adictie, cu cat mai devreme se incepe consumul drogului cu atat mai repede va progresa spre adictie. O categorie foarte expusa si vulnerabila sunt adolescentii, varsta de inceput a consumului coborand foarte mult in ultimii ani.

Poate fi dependenta vindecata ori prevenita?

Ca si ate boli cum sunt diabetul , atmul si bolile cardiace, adictia nu este o boala ce se poate complet vindeca dar este tratabila si poate fi tinuta sub control. Oamenii care sunt in recuperare sunt in risc de recadere pentru ani de zile si chiar pentru toata viata.

 Cercetarile arata ca tratamentul combinat – medicamentos si psihoterapeutic asigura o rata de succes mare pentru  majoritatea pacientilor. Fiind o boala complexa necesita tratament complex, combinat  si adaptat in functie de nevoile fiecarui pacient. Implicarea intregii familii are o importanta majora in evolutia recuperarii –  pentru a intelege ce se intampla cu cel dependent si pentru al putea ajuta pe el si pe ei insisi. Drumul spre schimbare este adeseori anevoios cu alunecari si recaderi si sprijinul celor din jur este foarte important. Impreuna –  terapeutul, grupurile de suport, familia, prietenii, colegii si intreaga comunitate pot ajuta la recuperare facand drumul spre schimbare mai lin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *