Despre noi

Nou!  Am deschis noul nostru punct de lucru din Câmpulung Moldovenesc, pe strada Calea Bucovinei nr 75 A, Apart 58, sc. D, bl. 5.

Înființate în anul 2015, Clinica Aliat Suceava și Clinica Rezidențială Aliat Suceava sunt cele mai noi clinici pentru tratamentul adicțiilor deschise în județul Suceava.

Clinica ALIAT Suceava este cea mai nouă clinică de tip ambulatoriu, pe plan local, pentru tratamentul dependențelor de alcool, droguri, internet, jocuri de noroc, pornografie, tulburări de alimentație. Serviciile clinicii, oferite persoanelor care suferă de dependență, sunt concepute după un model de terapie integrată, concretizate prin pachete de servicii de psihoterapie și servicii psihiatrice, în regim ambulatoriu, cu o echipă multidisciplinară de specialiști.

De asemenea, în aplicarea programelor terapeutice o parte importantă este reprezentată de respectarea unor principii de tratament care asigură calitatea serviciilor oferite: acceptare și nestigmatizare, profesionalism, tratament bazat pe intervenții științifice, evaluare standardizată, intervenții eficiente prin evaluarea rezultatelor în timpul și după aplicarea programului terapeutic, respectarea confidențialității și asigurarea siguranței pacientului.

Prin urmare, suntem pregătiți să oferim un program individualizat de tratament al adicțiilor care să conțină: evaluare inițială, psihoterapie individuală, consult/tratament psihiatric, grup de suport pentru prevenirea recăderilor, ședințe de consiliere pentru familie. Prin programele noastre venim în întâmpinarea persoanelor care au o dependență astfel încât să conștientizeze problema pe care o au, să poată primi sprijin și tratament specializat și să învețe din nou să se integreze social.

Clinica Rezidențială ALIAT Suceava reprezintă un element de noutate în România prin conceptul de rezidență și se află în inima Bucovinei , într-o zona foarte frumoasă, deși vizitată de mulți turiști, suficient de retrasă pentru a oferi intimitate.

Rezidența este un tip de intervenție care se desfășoară pe o perioadă determinată de o săptămână și care constă într-un program terapeutic foarte structurat și intensiv format din intervenții psihologice de grup și individuale, cu exerciții de dezvoltare personală și de mindfullness, alături de programe de dezvoltare a condiției fizice și de activare comportamentală care iau forma unor misiuni (trasee montane de parcurs alături de un terapeut sportiv). Totodată însă, rezidența nu este un tratament de detoxifiere sau dezalcoolizare, nu este un tratament medical sau un tratament minune. Persoanele care iau un tratament prescris de un medic trebuie să se asigure că au la ei dozele necesare pentru perioada rezidenței și trebuie să fi trecut de perioada sevrajului. După încheierea rezidenței, pacientul poate continua tratamentul în localitatea de reședință, în cadrul programelor terapeutice de tip ambulator oferite în clinicile ALIAT sau în alte clinici și servicii de sănătate mintală.

Prețul serviciilor rezidențiale de tratament al dependențelor, desfășurate pe parcursul unei săptămâni, este de 3100 de lei, în care sunt incluse: cazarea pentru 7 zile, în regim hotelier, 3 mese/zi cu produse bio, locale, prețul serviciilor de tratament, cu minim 3 tipuri de terapie/zi: terapie individuală și de grup pentru prevenirea recăderilor, consult/tratament psihiatric, asistență medicală, psihoterapie, terapie sportivă sub forma misiunilor montane și cu exerciții și jocuri sportive de indoor, artterapie, terapie ocupațională.

Durata de o saptămână a unei rezidențe este justificată de intensitatea intervenției terapeutice și de complexitatea programului zilnic. în funcție de evoluția persoanei în timpul rezidenței , specialiștii clinicii pot recomanda începerea unui program de tratament rezidențial în module de tratament care vor consolida recuperarea și vor fi parcurse de către client pe parcursul a 12-16 luni .

Este importantă respectarea unui program în timpul rezidenței, însă în același timp rezidența este adaptată în funcție de nevoile clienților și de condiția medicală, de interesele și ablitățile pe care le au, de sex, vârstă, condițiile meteorologice. Această nevoie de a respecta un program este în același timp un principiu de rezidență și o necesitate exprimată de clienți pentru a ieși din „închisoarea dependenței”.

Principiul care stă la baza deschiderii unui centru rezidențial pentru tratamentul dependențelor are legatură cu importanța factorilor de mediu în această problematică. Foarte adesea, în ciuda celor mai bune intenții ale pacientului, mediul în care trăiește este prea plin de elemente care declanșează pofta și stimulează recăderea (locuri, lucruri, oameni asociați cu consumul). Astfel, un program de tratament în regim rezidențial permite pacientului să se rupă pentru o perioadă scurtă de timp de mediul periculos și să învețe abilități care să îl ajute în menținerea pe termen lung a schimbării și prevenirea recăderilor.

Rezidența este benefică pentru că îi învață pe clienți cât de importantă este schimbarea pe care au făcut-o și cum să redescopere resurse personale pe care le credeau uitate sau pierdute. Clienții redescoperă că nu au doar defecte, că au și părți pozitive, care îi ajută să mențină schimbarea. De asemenea, clienții învață și abilități noi care să îi ajute în viața de zi cu zi.

Așadar, este important ca orice persoană care suferă de o dependență să știe că aceasta este vindecabilă și că poate primi ajutor de specialitate, într-un mediu sigur și prietenos, cu specialiști pregătiți după metode internaționale, care garantează calitatea serviciilor oferite.

Cele două clinici sunt parte din rețeaua națională de clinici ALIAT pentru tratamentul dependențelor.
ALIAT – Alianta pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor, este cea mai importanta organizatie nonguvernamentala in domeniul prevenirii si tratamentului dependentelor de substante din Romania, care in 2014 a devenit clinica de sine statatoare, dezvoltandu-ne intr-o retea nationala prin infiintarea a inca sase clinici in tara, în Constanța, Brașov, Suceava, București.

Clinica Aliat Suceava face parte din rețeaua de clinici Aliat. ALIAT – este o asociaţie de profesionişti în domeniul sănătăţii mintale, formată din psihiatri, psihologi, psihoterapeuţi, asistenţi sociali şi asistenţi medicali. Fondată în 1993, Asociaţia ALIAT este una din primele organizaţii profesionale care activează în domeniul adicţiilor, prin dezvoltarea de programe la nivel naţional pentru prevenirea şi tratamentul dependenţelor. ALIAT desfăşoară activităţi în domeniile prevenirii consumului abuziv de alcool şi droguri, tratamentului abuzului şi al dependenţei de alcool şi droguri, incluziunii sociale a persoanelor dependente de alcool şi droguri, instruire pentru profesioniştii care activează în domeniul adicţiilor, prevenirii HIV / SIDA / Hepatită B, C în rândul consumatorilor de droguri, lobby şi advocacy, cercetare.