24492754 - students exchanging selected type of drugs for money

Cât bea un adolescent?

Se știe, copiii noștri sunt tot mai expuși la diversele droguri disponibile, la alcool sau tutun. Ei se apucă să consume ceva, deseori la presiunea grupului, dar cantitatea de consum trebuie să fie atent urmărită.

Părinții se îngrijorează automat când află că odrasla fumează iarbă, ia droguri sau bea tărie. Se știe, riscurile cresc odată cu consumul. Condus imprudent, conflicte sociale, aventuri sexuale fără protecție, activitate ilegală… toate acestea scad ca risc dacă adolescentul nu face excese .

Prin definiție, adolescența e o perioadă a riscurilor. Adolescenții caută noutatea și e destul de greu de crezut că nu vor încerca niciuna dintre tentații, mai ales dacă grupul de colegi a experimentat așa ceva, alcool sau droguri. Dar părinții și profesorii nu ar trebui să intre în panică, ci ar trebui să analizeze forma de consum și să reacționeze adecvat.

Nivelul 1. Folosirea experimentală.

Adolescentul e curios, vrea să încerce senzații noi, fumează un joint sau consumă alcool. Experimentul înseamnă că ia odată sau de două ori. Dar dacă el sau ea „experimentează” de ceva timp, atunci este cazul să știe că e vorba de nivelul 2 de folosire a drogului sau alcoolului, folosire recreativă.

Adolescentul sau adolescenta respective trebuie să știe că nici nivelul experimental nu este 100% sigur. Că poate afecta creierul. Că nu există doi oameni care să reacționeze la fel la un drog sau la alcool. Că, dacă cineva i-a spus că e plăcut, nu e obligatoriu să îi placă și ei sau lui. Si, lucru esențial, vârsta contează. Cu cât este mai tânăr copilul care experimentează un drog sau alcool, cu atât afectarea creierului în sens negativ e mai probabilă. Trebuie să știe că un drog sau alcoolul nu e un suc de mere. Și că are un impact. Întotdeauna.

Nivelul 2. Folosirea recreativă

Dacă adolescentul sau adolescent fumează de ceva timp sau bea alcool la petreceri, nu mai vorbim de experiment, ci de folosire recreativă. Dacă cantitatea este moderată, dacă dozele sunt controlate și nu pierde controlul, dacă poate alege să nu ia și se poate abține, dacă nu fumează / bea/ ia drog pentru a concura cu alții, atunci lucrurile nu sunt grave. Desigur, nu e cea mai bună idee, consecințe există și aici, dar părintele nu ar trebui să dramatizeze. Folosirea recreativă înseamnă că știe când să se oprească.

Nivelul 3. Consum excesiv

Uneori, un adolescent poate să se îmbete rău de tot. Este important de aflat dacă e ceva accidental sau s-a mai întâmplat, dacă a fost cu intenție sau nu. Excesul poate să fie un accident, efectele există. Poate intra în comă alcoolică, de exemplu. După un episod de consum excesiv ar trebui vorbit cu el (sau ea) pentru a-l face să reflecteze la situația gravă în care s-a pus.

Excesul intenționat e altă poveste. Poate că a fost presat de grupul de prieteni să bea peste măsură, pentru senzația de libertate și relaxare extremă, din teribilism sau la vreun concurs de „cine bea mai multe pahare”. Și aici ar trebui făcut atent mai cu seamă la influența grupului, văzut în ce măsură poate fi autonom de grup sau nu. Este bine să le cultivăm copiilor independența în fața grupului și să le atragem atenția asupra spiritului de turmă. Abuzul de acest fel este o problemă reală. Pentru că acest comportament duce la:

Nivelul 4: abuzul de substanță (alcool, drog, etc)

Abuzul de alcool, de tutun, de drog se însoțește în majoritatea cazurilor de probleme școlare, de scăderea motivației, de probleme cu legea. Primul semn este că adolescentului nu îi mai pasă de prieteniile de dinainte, de valorile sale, de reputație. Acum libertatea mintală și relaxarea date de drog/alcool sunt mai importante. Decizii tot mai slabe, chiulitul de la școală, minciuna, sunt frecvente. Părinții ar trebui să fie atenți la schimbarea relației adolescentului cu mediul său și cu familia. În acest moment este bine ca și părintele să ceară ajutor, pentru că majoritatea părinților reacționează agresiv, îndepărtându-și copilul și mai mult. Dar cee ace trebuie ei să facă este să intervină CORECT. Adică atent, cu afecțiune dar și cu autoritate.

Nivelul 5. Adicția

 

 

 

 

 

 

Cea mai gravă problemă. Adolescentul e dependent de alcool/drog/tutun, etc. Are nevoie de doză pentru a alunga starea de rău și pentru a supraviețui. Prioritatea sa a devenit să își procure doza pentru a-și menține obiceiul. Dependența este psihologică (dar neagă că are o problemă, simte nevoia de a consuma des) și fizică (adică a dezvoltat toleranță la substanță și are simptome de sevraj dacă se oprește).

Deseori, părinții spun: „Dacă s-a apucat, de ce nu se poate opri?”. Pentru că „apucatul” era ceva ce a putut controla, în schimb „lăsatul” e deja în afara controlului său. Nu se mai poate opri. Are nevoie de ajutor medical și psihologic ca să se lase.

Mulți adolescenți se apucă de fumat, de băut, sau experimentează cu ceva droguri. La ieșirea din adolescență nu toți dezvoltă dependență. Dar ceea ce ar trebui să știe toți e că fiecare creier e unic și faptul că colegul X pare să dețină controlul nu înseamnă că și fiul sau fiica ta va putea să rămână în afara dependenței. Cel mai bine e să nu încerce, dar poți să speri așa ceva?

Atunci, planul B ar fi să fie avertizat cu privire la posibile consecințe și mai ales să fie pus în gardă cu privire la presiunea socială, care, cel mai adesea, e factorul determinant în consum la început. Un copil cu încredere în sine va refuza mai ușor țigara oferită și va refuza paharul de alcool, chiar dacă i se spune că doar așa e „adult”.

Un copil care vede că părinții săi nu consumă nimic este uneori mai protejat decât unul care își vede familia fumând, de exemplu. Apoi, sunt familii care nu știu sau nu fac nimic pentru împiedicarea consumului adolescentului, din lipsă de autoritate și de credibilitate. Sau pentru că asta ar însemna să recunoască propria problemă.

Cum îți dai seama dacă ai o problemă legată de alcool sau de alte substanțe:

Testul cel mai simplu este să te oprești timp de 6 luni. Dacă poți suporta abstinența aceasta de 6 luni, atunci nu ai o problemă. Dacă nu poți, atunci e cazul să te gândești la un tratament și la terapie.

Despre autori

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

clinica-aliat-suceava.ro aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie.

Vă putem ajuta?

Contactaţi direct clinica