alina_ciupercovici_sv

Centru de diagnostic precoce al consumului periculos de alcool, la Spitalul de Urgenţă Suceava

Un centru de consultanţă şi detectare precoce a consumului periculos de alcool va fi funcţional la Spitalul de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, de la 1 iulie a.c.

Sub numele AlcoInfo, centrul este deschis de Clinicile ALIAT, în parteneriat cu Spitalul de Urgenţă Suceava. Managerul Clinicii ALIAT Suceava, Alina Ciupercovici, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă comună cu purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Mihai Ardeleanu, că Centrul AlcoInfo are ca obiectiv detectarea precoce şi intervenţia psihologică în cazurile de abuz şi dependenţă de alcool. Managerul clinicii a explicat că serviciile oferite sunt complementare intervenţiilor din spital. ”Specificul acestui model de intervenţie constă în faptul că funcţionează în spitale generale, nu în cele de psihiatrie, şi vizează tratarea psiho-socială a afecţiunilor cauzate de consumul problematic de alcool. În prezent, la tratament ajung persoane după mulţi ani de consum abuziv de alcool, cu dependenţă cronică de alcool, când starea lor fizică şi psihică este extrem de precară, iar şansele de vindecare sunt mici”, a spus Alina Ciupercovici. Ea a subliniat că prin înfiinţarea acestor centre în spitalele generale, contactarea pacienţilor cu consum problematic de alcool se poate face precoce, ceea ce creşte şansele de recuperare la 80%.

Orice persoană îşi poate autoevalua consumul de alcool pe baza unui test standard pus la dispoziţie de Centrul AlcoInfo

De serviciile oferite beneficiază atât consumatorii, cât şi familiile lor. Centrul va funcţiona patru ore pe zi, iar serviciile sunt gratuite pentru orice persoană înregistrată în sistemul naţional de asigurări de sănătate şi care suferă de un consum problematic de alcool sau/şi de afecţiuni asociate acestuia sau care doreşte să-şi evalueze propriul consum de alcool. Coordonatorul centrului va colabora cu personalul medical al spitalului, pentru depistarea abuzului şi dependenţei de alcool, care sunt responsabile de un procent semnificativ din bolile şi accidentele adulţilor.

Practic, aşa cum a arătat Alina Ciupercovici, prin înfiinţarea acestui centru la spital se încearcă aducerea tratamentului la pacient, în loc să se aştepte să vină pacientul la tratament. Persoana care se adresează centrului îşi poate autoevalua consumul de alcool cu ajutorul unui test standard, utilizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în acest sens de mai bine de 10 ani. După evaluarea nivelului personal de consum de alcool, dacă pacientul doreşte, urmează etapa evaluării amănunţite, împreună cu medicul curant, în scopul stabilirii unui plan de intervenţie personalizat.

A treia fază presupune intervenţii scurte menite să îl ajute pe pacient să ţină sub control consumul problematic de alcool, intervenţii corelate cu şedinţe cu familia pacientului. În ultima etapă, coordonatorul centrului se va ocupa de monitorizarea evoluţiei pacientului chiar şi după externarea acestuia din spital şi de direcţionarea lui către serviciile medicale disponibile. ALIAT are în judeţul Suceava două clinici, una cu regim ambulatoriu şi alta de tip rezidenţial pentru tratamentul dependenţelor de alcool, droguri, internet, jocuri de noroc, pornografie, tulburări de alimentaţie. Potrivit managerului Alina Ciupercovici, în cei doi ani de funcţionare a tratat peste 200 de pacienţi în sistem rezidenţial şi peste 600 în ambulatoriu.

Menţionăm că centrul AlcoInfo este înfiinţat şi cu sprijinul financiar al Heineken România.

Sursa: https://www.monitorulsv.ro/Local/2017-06-15/Centru-de-diagnostic-precoce-al-consumului-periculos-de-alcool-la-Spitalul-de-Urgenta-Suceava

Despre autori

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

clinica-aliat-suceava.ro aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie.

Vă putem ajuta?

Contactaţi direct clinica