Sad teenage girl sitting on her bed with her worried mother on the background

Dacă ești părintele unui dependent…

Unele dintre cele mai afectate persoane în cazul dependenței sunt cele din imediata vecinătate. Când un adolescent devine dependent de droguri sau de alcool, mama acestuia (sau tatăl) este o victimă colaterală prea puțin înțeleasă și ajutată.

Părintele unui dependent de alcool sau de droguri, de jocuri de noroc sau de tutun, investește adesea resurse enorme de energie pentru a-și ajuta copilul să revină la sănătatea psihică. Părinții depun eforturi mult mai mari decât dependentul însuși ca să-l facă pe aceasta să fie normal din nou. Ei se simt vinovați pentru că fiul sau fiica s-a apucat de droguri, se întreabă unde au greșit în educația pe care au oferit-o. Deci e momentul să explicăm această dinamică.

Unii părinți recurg la măsuri extreme pentru a-și convinge copilul să revină la normalitate. Uneori îl închid în casă, îl agresează, îl „mituiesc” sau îl mută la altă școală. Dar până când acesta nu este gata să lupte pentru abstinență, eforturile lor sunt sortite eșecului sau unor rezultate modice.

Este bine să o spunem deschis: viața tuturor se schimbă radical atunci când intervine dependența și va rămâne alterată ani buni. Frica de recădere va marca orice întâlnire, orice privire în ochii copilului.

Este bine ca familia să înțeleagă că, deși copilul s-a recuperat, substanțele potențial adictive nu mai trebuie să fie niciodată prezente în viața de familie. Dacă omul respectiv luptă cu dependența, ultimul lucru de care are nevoie este o sărbătoare familială udată din belșug cu șampanie sau vin. Chiar dacă avea o problemă cu marijuana sau etnobotanicele, nici vinul nu trebuie să fie prezent din cauza pericolului de poliadicție (poate să dea în dependența de alcool).

Hipervigilența va fi parte a vieții de familie, chiar dacă este neplăcut. Atunci când copilul recuperat din abisul adicției vine în vizită, e bine să nu găsească alcool în casă, tutun sau pastile.

Părinții vor trebui să fie atenți și la momentele de stres din viața copilului. A pierdut o relație de iubire? Are probleme la seriviciu? Prietenii îl persecută? Este bine să fii, ca părinte, atent la anturajul acestuia: îl ajută să mențină abstinența sau nu? Toate acestea sunt prilejuri pentru recăderea în adicție. Pentru că, nu uitați, creierul lor, este fragilizat deja și foarte sensibil la recompense posibile date de drog sau de alcool. Orice stres îi face să dorească o doză bună de dopamină oferită de paharul de alcool sau de doza de drog. Creierul lor nu mai este la fel.

Uneori, părinții sunt excesivi în dorința lor de a ține copilul departe de cele rele. Asta poate fi un stres în plus și o presiune în relația cu ei: „Iar mă miroși să vezi dacă am băut?” „Tot nu ai încredere în mine?” Toate aceste reproșuri ale copiilor pot deveni conversații comune și pot fi un stres adăugat care să îl facă chiar să se apuce din nou („Dacă tot nu mă crede că nu mai beau, păi aș face bine să beau, măcar să îi dau satisfacție că a ghicit că am consumat”, etc).

Părinții trebuie să rămână vigilenți dar, în același timp, să construiască o relație bună cu copilul, nu una bazată pe suspiciune și negativitate.

Este bine ca și părinții să intre într-o terapie care să-i ajute să înțeleagă mecanismele neurologice și psihologice ale depedenței, să iasă din cercul vicios al persecuției, victimizării și controlului.

Pentru a-și putea ajuta copilul, trebuie prima dată să devină ei înșiși capabili să o facă, să fie educați și informați, competenți pe acest drum greu al recuperării fiului sau fiicei. Deseori adicția unui fiu sau a unei fiice sunt simptome ale unei disfuncții mai largi a familiei, care trebuie identificată și tratată pentru a ajuta toți membri familiei să găsească soluții. Iubire din sânul familiei respective nu este suficientă, trebuie și informație corectă.

Pentru sfaturi și terapie, apelați la specialiștii Clinicii ALIAT Suceava

Clinica Aliat Suceava – psihoterapia adicțiilor

Tel: 0720 863 222 / 0748 230 409

Despre autori

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

clinica-aliat-suceava.ro aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie.

Vă putem ajuta?

Contactaţi direct clinica