shutterstock_119049481

Despre adicţia la tehnologie

Adicția la tehnologie e un fapt real. Dar ce este ea și cum se manifestă?

„Sincer, nu pot trăi fără Facebook. Faptul că sunt jurnalist, că trăiesc din știri, face ca această adicție să fie o scuză în plus. Am încercat să stau o zi fără să deschid telefonul și mi-a fost imposibil.”

Dacă ar exista o asociație de tipul Alcoolicii Anonimi, și această asociație s-ar ocupa de dependenții de tehnologie, probabil că ar avea mult material de analiză. Și mulți mușterii. Asta pentru că din ce în ce mai mulți oameni ai acestei planete sunt dependenți de Facebook sau măcar de jocul Angry Birds din telefon (dacă au scăpat fără cont de Facebook).

Din ce în ce mai mulți copii și adolescenți sunt dependenți de iPad, de telefoanele mobile, care musai trebuie să fie de ultimul tip, de jocurile video din calculator. Când încearcă să se lase, ori sunt puși în situația de a desfășura activități fără acestea, au simptome de sevraj: neliniște, iritabilitate, confuzie, atacuri de panică, nesomn chiar.
Bun venit în era adicției la tehnologie!

Unii oameni nu pot trăi mai mult de câteva ore fără a consulta telefonul. Un student american spunea că simptomele sale de sevraj, de privare de tehnologie, sunt asemănătoare cu mâncărimile date de absența cocainei. Un studiu făcut pe mai mult de 1000 de studenți de la Universitatea din Maryland a arătat că aceștia nu puteau sta departe de telefon mai mult de o zi. Ca o comparație, și dependenții de alcool pot sta „pe uscat” mai mult de o zi.

Tehnologia ne oferă accesul la o lume întreagă, ce poate fi mai tentant de atât? Să fii mereu la curent cu tot ce se întâmplă, să vezi filme pline de informație fascinantă și utilă, să vezi ce au mai făcut amicii tăi… este paradisul social. Iar oamenii sunt „hard wired” să răspundă la mesaje sociale și să caute informația care le potolește insațiabila curiozitate. E aproape imposibil să mai trăiești în afara lui.

„Media e drogul meu” spunea unul dintre studenții intervievați. „Nu am nevoie de alcool sau alte droguri, dar nu pot trăi fără social media”, a adăugat el. Foarte puțini recunosc beneficiul psihologic și emoțional obținut după o perioadă de lăsare deoparte a telefonului mobil. Nu tolerează bine simptomele de sevraj (de parcă cine le tolerează bine?) și vor să se conecteze rapid, acum…
„Nu știu ce sa fac toată ziua când nu am telefonul în mână. Ieri am coborât în bucătărie și mă uitam prostește pe geam, neștiind ce să fac fără telefon.”

„Sunt bulimic de la social media. Mă abțin 8 ore, apoi mă arunc în Facebook ore în șir.”
Unul dintre profesorii care au efectuat acest studiu spunea că subiecții săi se simțeau ostracizați, departe de grupul lor social, departe de cercul de amici care, cel mai adesea, erau online.

Ce e de făcut?
Ca la orice adicție, e nevoie de decizia fermă de a fi abstinent. Dacă meseria ta nu presupune contactul permanent cu social media, dacă nu ești jurnalist, de exemplu, prezența ta continuă acolo, online, nu e justificată.
Decide să te abții. Dacă nu poți, cere ajutor. Adicția de tehnologie este încadrată la dependențe comportamentale, la fel ca adicția la jocuri de noroc sau pornografie online.

Învață ce să faci când simți nevoia să fii online. Un gest, o activitate stimulantă, alternativă, poate să fie exact ceea ce îți trebuie. Când îți vine să te repezi în telefon, ieși afară și fă câțiva pași, vorbește cu un vecin, schimbă scriptul. Creierul nostru funcționează deseori pe pilot automat și exact acest pilot automat e implicat în adicția comportamentală. Creierul trebuie „repus” pe pilotaj uman. Dacă recompensa dată de social media e una de natură sociala, la fel poate fi discuția cu familia, joaca cu copilul tău. Sunt mulți copii care se plâng de faptul că părinții lor nu mai lasă telefonul deoparte.

Și nu uita: viața fără tehnologie e mai bogată și mai variată. Fă sport, întâlnește-te cu prietenii, mergi la cinema sau la teatru. Sunt multe posibilități de stimulare bună, sănătoasă, și care nu presupun niciun ecran…

Despre autori

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

clinica-aliat-suceava.ro aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie.

Vă putem ajuta?

Contactaţi direct clinica